Oamenii sunt mai stresati, mai ingrijorati si mai tristi – Gallup Global Emotions Report

Oamenii din intreaga lume sunt mai stresati decat acum cinci ani. 1 din 3 persoane sufera de stres, arata un studiu realizat de Gallup.

150 de persoane din peste 140 de tari au raspuns la 10 intrebari, in care participantii au fost intrebati despre emotiile pozitive si negative pe care le-au trait cu o zi inainte. Intrebarile variau de la „Ai zambit sau ai ras ieri?” la „Ati invatat sau ati facut ceva interesant ieri?” la „Ati experimentat durere fizica?”

Cel putin sapte din 10 persoane au declarat catre Gallup Global Emotions ca au zambit sau au ras mult (74%), au avut parte de lucruri frumoase (71%), s-au simtit bine, odihnite (72%) si au fost tratate cu respect (87% ). Scorul general al indicelui de experienta pozitiva pentru 2018 a fost de 71, care este cel mai mare din 2015.

Foto: Gallup Global Emotions 2019

 

Intr-o nota mai fericita, America Latina a dominat topul experientelor pozitive „asa cum o fac an de an”, , Paraguay si Panama impartind primul loc la 85 de puncte. Guatemala si Mexic au ajuns pe locul doi si El Salvador pe locul trei.

Gallup a sustinut ca rezultatele „reflecta  tendinta culturala din regiune de a se concentra pe aspectele pozitive ale vietii”.

Dar indicele de experienta pozitiva este doar jumatate din imaginea din raportul Gallup Global Emotions – respondentii fiind, de asemenea, intrebati despre sentimentele lor negative cu o zi inainte de sondaj.

Fata de 2011, negativitatea este acum mai mare cu 25 de procente. In 2018, peste una din trei persoane au spus ca au intampinat multe griji (39%) sau stres (35%), iar trei din zece au suferit multa durere fizica (31%). Cel putin unul din cinci a experimentat tristete (24%) sau furie (22%).

Europenii sunt printre populatiile cele mai putin stresate de pe glob.

Media globala a stresului a inregistrat un nivel nou, grecii iesind in varf pentru al treilea an, la 59 la suta, urmati de americani la 55% si chadieni.

Tarile de pe continentul african au obtinut cel mai mare scor in topul emotiilor negative, Ciadul ocupand lista cu un scor general de 54 de puncte, urmat de Niger si Sierra Leone, care au impartit locul doi la 50 de puncte fiecare. Gallup a mentionat ca Ciad este „cea mai negativa tara din lume”.

Raportul Gallup a mentionat ca zonele de conflict au obtinut un scor  foarte ridicat in topul  emotiilor negative. Afganistanul a avut cel mai mic scor pentru cel de-al doilea an (43). Raportul Gallup a sustinut: „reflecta cat de devastator a fost efectul negativ al saraciei si violentei pentru experientele zilnice ale afganilor”. Doar 36% dintre afgani au declarat ca au zambit sau au ras in ziua precedenta.

Foto: Gallup Global Emotions 2019

https://www.weforum.org/

https://www.gallup.com/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *